Is een ijsbad iets voor jou?

16 augustus 2024 - Wellness

Bij Abisco vind je voortaan – naast sauna’s, stoombaden en infraroodcabines – ook ijsbaden. Waarom? Omdat ze de perfecte aanvulling zijn voor je sauna én goed kunnen zijn voor je gezondheid. Ontdek hieronder welke ijsbaden we aanbieden, en waarom ze ook voor jou interessant zijn.

De voordelen van koud water 

Voor de ene is koud water hét wondermiddel, voor de andere is het nog wat zoeken. Maar wie al bekend is met koude douches, ijsbaden en winterzwemmen, is het erover eens: koud water is goed voor lichaam en geest.

  1. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan koude, gecombineerd met ademhalingstechnieken, zorgt voor minder ontstekingswaarden in het bloed. 

  1. Voor sporters is er nog een ander voordeel, en dan vooral voor duursporters: het helpt je sneller te recupereren. Koud water stimuleert je bloedsomloop en helpt afvalstoffen af te voeren. Zo herstellen de kleine scheurtjes in je spieren sneller. 

  1. Ook mentaal kan het heel wat voordelen hebben: veel ijsbaders en koudwaterzwemmers zweren dat hun dag niet meer stuk kan na een frisse duik.  

  1. Zelfs een koude douche in de ochtend is een goed begin: zo’n kort koud ‘ongemak’ is een kleine, maar positieve overwinning om de dag goed mee te beginnen. 

  1. Sommigen gebruiken de blootstelling aan koud water om hun immuunsysteem te boosten, doordat de kou het aantal witte bloedlichaampjes kan verhogen. 

Let wel: veel van deze voordelen zijn persoonlijk en nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar vraag gerust de mening van mensen die al vaak ijsbaden genomen hebben, zij zijn helemaal overtuigd. 

Waarom een ijsbad? 

Anders dan open water, is een ijsbad een gecontroleerde omgeving. Je kan er langzaam instappen, en dat vermindert het risico op een koudeschok. Bij vier van de vijf Avantopool ijsbaden van Abisco kan je ook zelf de temperatuur bepalen. Die kan je instellen van 4°C tot 38 of 40°C, afhankelijk van het model.

Naast ijsbaden vind je bij ons ook stijlvolle houten dompeltonnen. Er zijn modellen voor binnen en voor buiten, en het is fantastisch om in huis te zetten als je ook een sauna hebt. Zo koelt je lichaam makkelijk en comfortabel af na elke saunabeurt. Ideaal voor je bloedsomloop.

Ontdek onze dompeltonnen > 

Nog vijf handige tips

En om af te sluiten: nog enkele tips waarmee je nog meer en veiliger van je ijsbad geniet. 

  1. Neem geen ijsbad net voor het slapengaan. Je wordt er alerter van. 

  1. Respecteer je grenzen en ga niet te lang in het koude water. 

  1. Professioneel ijsbaden nemen? Informeer je bij een instructeur of je huisarts. 

  1. Begin geleidelijk aan en bouw rustig op. 

  1. Kijk eens bij wimhofmethod.com, hij maakte van ijsbaden zijn beroep en leven. 

Interesse in een ijsbad of dompelton?

Zit je – naast zin om erin te duiken – nog met vragen? Contacteer ons gerust. We helpen je graag zoeken naar een ijsbad of dompelton die bij je noden, huis en wensen past.